Home
Downloads


Future Education Conference '18

Een verslag van de Toekomstige Educatie Conferentie (Future Education Conference) van 28 januari 2018, gehouden te Puducherry, Tamil Nadu, India. Vertaald vanuit het Engels met Google Translate.

Het Nederlandstalige document is hier te downloaden.

Het oorspronkelijke Engelstalige document is hier te downloaden.

Inhoudsopgave van alle lezingen:

 • Welkom speech - blz. 6
 • Wat voor soort onderwijs heeft India nodig? - blz. 7
 • Onderwijs is een civilisatieproces Experience - blz. 10
 • Essentie van Onderwijs Inspiration - blz. 14
 • Student - Centered Onderwijzen en leren: 21 st Century and Beyond - blz. 17
 • Het Finse model van het onderwijs - blz. 21
 • Wat Steve Jobs niet op school geleerd - blz. 25
 • Het ontwikkelen van Ondernemers - blz. 27
 • Wat zou moeten het doel van onderwijs? - blz. 29
 • Verdien terwijl je leert - blz. 30
 • Geheugen en Begrip - blz. 32
 • Early Childhood Learning - Glenn Doman methode - blz. 34
 • Holistic onderwijs - Een aanpak - blz. 36
 • Etymologie - blz. 37
 • Samenstelling Schrijven: een vaardigheid die kan worden geleerd om jonge leerlingen - blz. 40
 • Speed   Reading for Kids - blz. 41
 • Met behulp van literatuur in het onderwijs - blz. 42
 • Schoonheid der Wiskunde en overwinnen van de lijdensweg van Math Education - blz. 44
 • Effectief lespraktijk in Mathematics Education: Understanding vergelijkingen door middel van grafieken - blz. 48

 

 
De Moeder - Het verhaal van leven (pdf)

De Moeder werd in 1872 als Mirra Alfassa in Parijs geboren. Ze werd kunstenaar en nam deel aan het sprankelende culturele leven van het Parijs rond 1900. Daarnaast had ze een "verborgen" leven dat rijk was aan innerlijke ervaringen. In 1914 ontmoette ze op een reis in Pondicherry (India) Sri Aurobindo. Deze ontmoeting bleek het keerpunt te zijn in haar leven. Enkele jaren later voegde ze zich definitief bij Sri Aurobindo. Sinds 1926 werd ze De Moeder van de Sri Aurobindo Ashram genoemd. Samen met Sri Aurobindo werkte ze aan hun Integrale Yoga voor de neerdaling van het supramentale bewustzijn en de verwezelijking van een nieuwe mens en een nieuwe aarde. Zo legden De Moeder en Sri Aurobindo de grondslag voor de versnelde evolutie van de mensheid.

 

[DOWNLOAD HET BOEK HIER ALS PDF]


Recensie(s)

Uitvoerige levensbeschrijving, op basis van bronnenmateriaal, van 'de Moeder' (Mirra Alfassa) de levensgezellin en medestrijdster van de Indiase activist en wijsgeer Sri Aurobindo. Ondanks het ontbreken van een zakenindex en een volledige bibliografie van haar, van Aurobindo en van de andere vermelde auteurs is het een formidabele monografie, die een schat aan belangwekkende gegevens boven water haalt. De auteur is kennelijk een volgeling van Aurobindo en de Moeder. Zijn grote betrokkenheid bij hun streven (hij schreef 'Sri Aurobindo: een korte biografie' en 'Voorbij de mens: leven en werk van Sri Aurobindo en de Moeder'*) en zijn kennis van zaken staan garant voor een getrouwe weergave van de historische feiten. Een kritische evaluatie, bijvoorbeeld over de reincarnaties van de Moeder en hun ingrijpen in het wereldgebeuren, blijft daardoor wat achterwege, wat niet wegneemt dat het boek een waardevol document geworden is, lezenswaard voor ieder die zich in de denkwereld van de Moeder en Aurobindo wil verdiepen. Bevat een katern met dertien zwartwitfoto's van matige kwaliteit.

Drs. C.J.G. v.d. Burg

 
Savitri, voorgelezen door de Moeder

Hier vind je Savitri, het wonderschone en avontuurlijke epische gedicht van Sri Aurobindo, voorgelezen door de Moeder. Er is een pagina met Savitri voorgelezen door de Moeder met uitgebreide muziek van Sunil, een discipel van de Moeder en Sri Aurobindo. De Moeder heeft van zijn muziek gezegd: "[Sunil's music] is the splendour of the future creation; Oh it comes like a dazzling sun]".

De andere pagina's bevatten de tekst van Savitri met de bijbehorende geluidsopname met achtergrond muziek van Sunil. Sommige recitaties op deze pagina's zijn zonder de muziek van Sunil.

Op de pagina's kan je Savitri beluisteren door het afspeelknopje op de audiospeler aan te klikken (let op! per sessie kan je maximaal 6 stukken beluisteren). Om meer stukken te beluisteren moet je de pagina vernieuwen (druk op F5 of klik op 'vernieuw pagina' in je browser). 

Wil je opnames downloaden, ga dan met je muiscursor op het te downloaden stuk staan, klik op je rechtermuisknop en selecteer link opslaan als....

1 Savitri, voorgelezen door de Moeder met uitgebreide muziek van Sunil
2 Savitri - boek 1, voorgelezen door de Moeder met tekst en achtergrondmuziek
3 Savitri - boek 2 t/m 3, voorgelezen door de Moeder met tekst en achtergrondmuziek
4 Savitri - boek 4 t/m 6, voorgelezen door de Moeder met tekst en achtergrondmuziek
5 Savitri - boek 7 t/m 9, voorgelezen door de Moeder met tekst en achtergrondmuziek
6 Savitri - boek 10 t/m 12, voorgelezen door de Moeder met tekst en achtergrondmuziek
 
Moeder's Agenda
mother on organ(rechts: De Moeder - links: Satprem)

Hier vind je de gesprekken (over het algemeen in het Frans) die Satprem, een discipel van de Moeder en Sri Aurobindo, van 1958 tot 1973 met de Moeder heeft gehad over het Grote Werk waar de Moeder mee bezig was. Deze gesprekken zijn ook ook gebundeld in het 13-delige "Moeder's Agenda" en is een werkelijk avontuur om te lezen.

(Let op! Bij Engelstalige passages wordt de datum in het rood en met de tekst "Engelstalig" weergegeven. Al bekende data: 13/4/1962 - 7/7/1965)

1 De Moeder's Agenda (engelse tekst - PDF - EPUB - MOBI)
2 "Moeder's Agenda" 1951-1960, tape opnames en boek (volume 1)
3 "Moeder's Agenda" 1961, tape opnames en boek (volume 2)
4 "Moeder's Agenda" 1962, tape opnames en boek (volume 3)
5 "Moeder's Agenda" 1963, tape opnames en boek (volume 4)
6 "Moeder's Agenda" 1964, tape opnames en boek (volume 5)
7 "Moeder's Agenda" 1965, tape opnames en boek (Volume 6)
8 "Moeder's Agenda" 1966, tape opnames en boek (volume 7)
9 "Moeder's Agenda" 1967, tape opnames en boek (volume 8)
10 "Moeder's Agenda" 1968, tape opnames en boek (volume 9)
11 "Moeder's Agenda" 1969, tape opnames en boek (volume 10)
12 "Moeder's Agenda" 1970, tape opnames en boek (volume 11)
13 "Moeder's Agenda" 1971, tape opnames en boek (volume 12)
14 "Moeder's Agenda", 1972-1973, tape opnames en boek (volume 13)
 
Radioprogramma Lotusvijver: wierook wijsheid en warmteBron: OHM - radioprogramma Lotusvijver
Wierook warmt en wijsheid

Lotusvijver - Zondag 19 april 2015,  00.00 – 01.00 uur op Radio 5

Wat heeft de onafhankelijkheidsstrijd in India te maken met een Egyptische pyramide en met geurende bijenwas uit de Nederlandse polder. Dat heeft alles te maken met de spirituele verbinding tussen twee bijzondere mensen. Allereerst Mirra Alfassa, de vrouw die samen met Sri Aurobindo aan de basis heeft gestaan van de stad van de toekomst. En met Sri Aurobindo, die jarenlang heeft gevochten voor de onafhankelijkheid van India.

 

Beluister de uitzending hier:

 

Aurobindo Ghose, ook wel Sri Aurobindo genoemd was een Indiase yogi, guru, hindoe-mysticus, filosoof en dichter. Sri Aurobindo is zich na zijn vrijheidstrijd gaan wijden aan de liefde de vrede en het bewustzijn.

Robert van Harten is jarenlang betrokken geweest bij diverse projecten van de spirituele gemeenschap in India rondom Sri Aurobindo en de Moeder. Robert van Harten is de eigenaar van een bedrijf dat wierook en essentiële oliën op de markt brengt onder de naam De moeder’s geuren. De moeder verwijst naar Myra Alfasa, de vrouw die samen met Sri Aurobindo aan de basis heeft gestaan van Auroville, de stad van de toekomst, de stad in India die gewijd is aan de eenheid van de mensheid.

De Lotusvijver zocht Robert van Harten op in zijn pyramide-woning in Almere. Er staan in zijn kamer tal van beelden uit de Indiase geestelijke wereld: Krishna, Lakshmi, Ganesha. Daar over straks meer. Meneer van Harten, we zitten hier in het Almeerse Overgooi, maar waar moeten we dat lokaliseren.

 

 
«StartVorige1234VolgendeEinde»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Contact: info [@] sriaurobindo.nl